top of page

České korunovační klenoty a bez nekonečné fronty čekajících

Tento krátký článek není úplně cestovatelský, ale říkám, že věnuji-li se ve svých textech cestování i z pohledu všeobecně kulturního, patří sem i toto.

V letošním roce proběhla v termínu 15. do 29. května mimořádná výstava Českých korunovačních klenotů k 700.výročí narození českého krále, krále římsko-německého, císaře římského, jeho Výsosti Karla IV., krále italského a burgundského, markraběte moravského a hrabě lucemburského. Karel je nechal zhotovit v letech 1345-1346 pro svou korunovaci českým králem, čímž se koruna stává čtvrtou nejstarší v Evropě. Soubor Českých korunovačních klenotů tvoří Svatováclavská koruna s čepičkou, poduškou a pouzdrem, královské jablko s pouzdrem, královské žezlo s pouzdrem a korunovační roucho. V roce 1962 byly prohlášeny za národní kulturní památku číslo 2, ihned po Pražském hradě.

Koruna s jablkem a žezlem byla vystavena v originální Gočárově vitríně ve Vladislavském sále Starého královského paláce na Pražském hradě. Již od velmi brzkého rána se tvořila v jižní zahradě téměř nekonečná fronta, v které lidé trávili až 4 hodiny. Kupodivu pokud se přišlo hodinu před zavírací dobou, tedy kolem 16.hodiny, nečekalo se déle než půl hodiny. Fronta se vlnila pouze Vladislavským sálem a po části Býčího schodiště. Kdo neměl tak letos štěstí klenoty vidět na vlastní oči, bude tato možnost pravděpodobně příští rok po zvolení nového prezidenta republika.

You Might Also Like:
bottom of page