top of page

Předvánoční Vídeň


Poslední roky jsem si zavedl tradici, že musím pokaždé o Adventu navštívit Vídeň. Osobně považuji vídeňské vánoční trhy po těch pražských za nejlepší. Ovšem nesmíte sem přijet na stříbrnou nebo zlatou sobotu. To vás mezi stánky nosí dav a vánoční atmosféra se mění ve vánoční hysterii. Nejlepší dobou tak bývají víkendy na konci listopadu, kdy ještě třeba ani nezačal advent, ale Vídeň už je vánočně vyzdobená.

Pro letošní rok jsem si naplánoval navštívit některá nová místa. To začíná být čím dál složitější, protože do Vídně jezdím často. Výstup z RegioJetu u Stadionu a během několika minut jízdy metrem stojím na Karlsplatzu. Jen drobná rada, pokud přijíždíte také autobusem ke Stadionu, nečekejte kilometrovou frontu na dva automaty s jízdenkami na metro ve vchodu od nákupního centra, ale obejděte nástupiště a u druhého vchodu téměř nikdo nebývá. Ušetříte minimálně půl hodinu stání. Na Karlsplatzu se nachází klidný vánoční trh, kam moc turistů nezavítá a je to škoda. Jenže já mám v plánu dopolední návštěvu Naschmarktu, největšího městského trhu ve Vídni. Občas je nazýván břichem města. Dalo by se říci, že zde můžete udělat cestu kolem světa za 80 minut. Naleznete zde mnoho cizokrajného zboží, ovoce, zeleniny či různých delikates a to zejména z oblasti bývalé Jugoslávie, Řecka, Turecka, ale také Persie či Japonska. V sobotu se v zadní části ulice koná také bleší trh. Když už jsem dostatečně pln všech možných vůní a chutí, vracím se pomalu na Karlsplatz na metro.


Ráno jsem si chytře koupil celodenní lístek na městskou dopravu, tak popojíždím na zastávku Wien Hauptbahnhof, odkud se je to pouhých 400 m po Wiedner Gürtel k palácovému komplexu Belveder. Barokní palác nechal postavit Evžen Savojský jako svoje letní sídlo a za architekta si nevybral nikoho jiného než slavného Johanna Lukas von Hildebranta. Já si dovolím jednu historickou poznámku. Právě Evžen Savojský má lví podíl na vítězství v bitvě u Vídně v roce 1683, kdy byla zastavena expanze Osmanské říše dále do Evropy. Pokud přicházíte jako já od nádraží, spatříte nejprve horní zahradu a až když obejdete horní palác otevře se před vámi dolní francouzská zahrada s dolním palácem a díky důmyslné poloze na svažujícím se kopci také krásný výhled. Dnes slouží komplex jako Muzeum rakouského barokního umění. Těsně u horního paláce za zahradou s jezírkem se nachází na malebný klidný trh, kde kromě vánočních ozdob prodávají i tradiční klobásy s žemlí. Letos všude nacházím samé palačinky, donaty, sladké preclíky... Kde je maso? :-D Dolní zahrady společně se Schönbrunnem posloužily při natáčení historického seriálu Já, Mattoni. Jednoho z nejvýpravnějších projektů České televize.


U Wiener Konzerthaus sedám na tramvaj a popojíždíme k budově vídeňské Opery. Ano, tušíte správně. Obíhám operu a na náměstí u Albertiny se usazuji v Café Mozart, abych si vychutnal sachr se skvělým vánočním punčem. Tento podnik navštěvuji při každé návštěvě Vídně, jelikož atmosféra vás zanese na začátek 20. století. Číšníci nechodí jinak oblečení než v obleku s vestou a motýlkem a dřevem vykládaná kavárna, to nelze než nevychutnat.

Nákupní Kärtner Straβe se člověk za chvíli ocitá před dómem sv. Štěpána, symbolem celé Vídně, kde se nachází příjemný vánoční trh zaměřený na produkty z různých koutů Rakouska. Pokud proběhneme po Graben na Mariensäule, ocitneme se na jednom ze dvou občas opomíjených vánočních trhů. Druhý trh (starovídeňský) se nachází o kousek dál po ulici Freyung před kostelem Schottenkirche, který zde stál již v roce 1772 a dodnes ctí dávné tradice.

























Během 10 minut stojím na náměstí před radnicí, kde stojí určitě nejslavnější vánoční trh ze všech. Bohužel i nejnavštěvovanější, takže přes ohromný dav turistů se vytrácí příjemná vánoční atmosféra. Alespoň v jedné z postranních částí parku se nachází klidné místo s betlémem a vánoční vesničkou. Celý den zakončuji na náměstí Marie Terezie ležící mezi Uměleckoprůmyslovým a Přírodovědným muzeem, kde stojí přes 70 stánků s tradičními i uměleckými výrobky.






Štítky:

You Might Also Like:
bottom of page