top of page

Německo natřikrát

Letošní podzim jsem trávil pomalu více v Německu než v České republice, i když tyto cesty byly pracovní a nikoliv turistické. Účast na velkých mezinárodních veletrzích sice zabere prakticky celý den, ale to bych nebyl já, abych si alespoň chvíli nenašel pro poznávání nových a zajímavých míst. Ovšem dohromady vše skloubit se dvěma vysokými školami stálo za to :-)

Prvním navštíveným místem bylo saské univerzitní město Lipsko nebo jak píší místní Leipzig. Jak samotný název připomíná, vznikl ze slova „lípa“, tj. původní osada byla založena již v 10. století slovanskými osadníky. Ale historicky bude lokalita nejvíce proslavena bitvou národů z období napoleonských válek, v níž během čtyřdenní bitvy, započaté 16.října 1813, dosáhla protifrancouzská koalice rozhodujícího vítězství. Nicméně jiná historická událost měla pro město mnohem katastrofálnější následky. Při bombardování v letech 1943 – 1945 bylo britskou Royal Air Force s podporou amerických letounů srovnáno se zemí až 60% města. I po více než 70 letech po válce jsou následky patrné. V určitých ulicích lze vidět nelogické proluky mezi domy. To jsou místa, která dosud ještě nebyla zastavěna novými domy.

Nechme chmurné mezníky dějiny stranou a možná jedna zajímavost pro cestovatele. Lipsko se stalo v průběhu 19. století centrem výroby knih a má zde své sídlo také slavně německé nakladatelství Baedecker. V průběhu své tisícileté historie tak saská metropole získala mnoho přízvisek – město hudby, město veletrhů, město hrdinů, malá Paříž, město Mírové revoluce… Zastavím se u prvního z pojmenování. V Lipsku se totiž nachází jediné zachovalé bydliště Felixe Mendelssohna Bartholdyho, který zde také zemřel. Žili zde i jiné slavné hudební a literární osobnosti – Johann Sebastian Bach (je pohřben v kostele sv. Tomáše), Robert Schumann, Richard Wagner, Martin Luther, Johann Wolfgang von Goethe či Friedrich Schiller. Každoročně se ve městě pořádá Bachův festival a lipská opera je třetím nejstarším městským hudebním divadlem v Evropě. Přesto se největším lákadlem pro turisty v posledních letech stal Gondwanaland, největší deštný prales v Evropě vybodovaný v místě zdejší zoo.


Na konci října jsme zavítali do města na břehu Bodamského jezera nedaleko hranic se Švýcarskem a Rakouskem, Friedrichshafenu. Město proslavil Ferdinand von Zeppelin, který prováděl pokusy se stavbou vzducholodí. Z částí jeho výrobních hal jsou dnes přebudované veletržní prostory a část je zachována jako muzeum, které provozuje vyhlídkové lety. Určitě nejslavnější vzducholodí byla Graf Zeppelin, která roku 1929 vykonala dvacetidenní let kolem světa. Bohužel slavná éra vzdušných gigantů byla krátká a spadá do let 1928 až 1937. 6. května 1937 tragická událost na letišti Lakehurst v New Jersey, kdy německou vzducholoď LZ-129 Hindenburg zachvátil požár, zcela zničila důvěru široké veřejnosti ve vzducholodě. Ještě dva roky po tragédii se snažila firma Zeppelin o návrat, ale byla spíše jen labutí píseň.

Po pravdě právě kromě onoho muzea vzducholodí zde není, co navštívit. Každý spíše pokračuje do nedaleké Kostnice, která má přeci jen bohatší historii a kouzelnější zákoutí.

Poslední a nejdelší zastávkou byl v listopadu Kolín nad Rýnem, čtvrté největší město Německa proslulé právě řadou mezinárodní veletrhů. Město založili Římané, kteří si pochvalovali vynikající polohu na řece, a pojmenovali jej Colonia. Dodnes se často užívá spíše pofrancouzštělý výraz Cologne nežli německý název Köln. Už při příjezdu do centra spatříte přes mohutný Rýn symbol města, monumentální dóm sv. Petra a Marie. Údajně sídlo kolínského arcibiskupa denně navštíví až 20 000 turistů. Možná stojí za zmínku, že se jedná o největší gotický kostel v severní Evropě s neuvěřitelnými rozměry 144,5 m na délku, 86,5 m na šířku a 157 m na výšku. Nicméně může náš uchvátit jiná cifra. V Kolíně se totiž nachází na neuvěřitelných 250 kostelů, takže milovníci církevní architektury tu mohou strávit celé prázdniny.

O kousek dál od dómu se táhne ulice Glockengasse, kde v domě číslo 4711 založil Wilhelm Mülhens malou dílnu na místní voňavou vodu. Ano, nejedná se o nic jiného než o slavnou kolínskou, které podlehl i sám velký Napoleon Bonaparte. Údajně si kolínskou poléval celou hlavu a ramena a spotřeboval až 4 lahvičky denně! Popravdě to už muselo spíše zapáchat než vonět. Nic by se nemělo přehánět. Kolínská voda měla samozřejmě i jiné slavné obdivovatele jako například Richarda Wagnera či Johanna Wolfganga von Goetha. Je stále velice populární a vyváží se do více než 60 zemí světa a mají dokonce jeden druh i s afrodiziakálními účinky… No, co se dnes všechno nevyrábí :-) Obecně by se dalo říci, že City je doslova Eldoradem pro nákupy a každý si zde přijde na své. A pokud vám při procházkách vyhládne, snadno zaženete hlad v některé z desítek skvělých restaurací, německých i mezinárodních. Dokonce se vaří i místní pivo zvané Kölsch, ale že by to byl takový zázrak, jak všude píší, to zase ne. Myslím, že na ochutnání bohatě stačí jedno malé. České pivo je přeci jen české pivo.












Město má nepřeberné množství muzeí a památek, z čehož nejvýznamnější jsou ty s římsko-germánskou tématikou. I když v době druhé světové války bylo prakticky srovnáno se zemí. Na mnohých místech může vidět dobové fotografie v porovnání s aktuální fotografií a to se vám jen zatají dech, z jakých trosek se dokázalo znovu vybudovat největší kosmopolitní centrum západního Německa.

Štítky:

You Might Also Like:
bottom of page